biodrówka

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.a mięso

  • 1.a

    spoż.  mięso z przedniej części biodrowej świni lub wieprza
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mięso
  • Biodrówka charakteryzuje się jednolitą tkanką, ma bardzo cienkie włókna mięśniowe, co sprawia, że jest delikatna. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania bryzolu i sznycli.

    źródło: Internet: trzoda-chlewna.com.pl

    Polędwica nadaje się na befsztyk, biodrówka nadaje się na pieczyste, a plecówka na gulasz.

    źródło: NKJP: Andrzej Kwietniewski: Blondynka z miasta Łodzi, 2008

    Cenny jest też mięsień wzdłuż kręgosłupa nazywany schabem. Nieco gorsze są położone zaraz za schabem biodrówka (tzw. schab biodrowy) oraz przed schabem – karkówka (tzw. schab karkowy).

    źródło: Internet: mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia-i-przepisy

    Wziąć mniej więcej kilogram biodrówki lub rumsztyku, naszpikować słoniną i zamarynować na czterdzieści osiem godzin w białym winie lub occie rozcieńczonym wodą z korzeniami.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: W winie i occie, Dziennik Polski, 2005-01-08

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. biodrówka
    biodrówki
    D. biodrówki
    biodrówek
    C. biodrówce
    biodrówkom
    B. biodrówkę
    biodrówki
    N. biodrówką
    biodrówkami
    Ms. biodrówce
    biodrówkach
    W. biodrówko
    biodrówki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Zob. biodro