-
1.a
spoż. mięso z przedniej części biodrowej świni lub wieprza -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
Biodrówka charakteryzuje się jednolitą tkanką, ma bardzo cienkie włókna mięśniowe, co sprawia, że jest delikatna. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania bryzolu i sznycli.
źródło: Internet: trzoda-chlewna.com.pl
Polędwica nadaje się na befsztyk, biodrówka nadaje się na pieczyste, a plecówka na gulasz.
źródło: NKJP: Andrzej Kwietniewski: Blondynka z miasta Łodzi, 2008
Cenny jest też mięsień wzdłuż kręgosłupa nazywany schabem. Nieco gorsze są położone zaraz za schabem biodrówka (tzw. schab biodrowy) oraz przed schabem – karkówka (tzw. schab karkowy).
źródło: Internet: mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia-i-przepisy
Wziąć mniej więcej kilogram biodrówki lub rumsztyku, naszpikować słoniną i zamarynować na czterdzieści osiem godzin w białym winie lub occie rozcieńczonym wodą z korzeniami.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: W winie i occie, Dziennik Polski, 2005-01-08
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. biodrówka
biodrówki
D. biodrówki
biodrówek
C. biodrówce
biodrówkom
B. biodrówkę
biodrówki
N. biodrówką
biodrówkami
Ms. biodrówce
biodrówkach
W. biodrówko
biodrówki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. biodro