-
1.b
substancja słodząca wytwarzana z liści stewii - rośliny -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
Niezdecydowanych zachęcam, by wypróbowali stewię najpierw do słodzenia herbaty czy kawy, a bardziej odważnych zapraszam do przetestowania przepisów na słodkości ze stewią.
źródło: Internet: nakuchennymprogu.pl
Od kilku miesięcy jestem na diecie opracowanej przez dietetyka i właśnie zamiast cukru używam stewii.
źródło: Internet: hasla.forum.gazeta.pl
Co zrobić, gdy zostaną nam niewykorzystane białka jaj? Moja propozycja: bezy! Słodzone stewią zamiast cukru są prawie bezkaloryczną, bogatą w białko słodką przekąską lub dodatkiem do deserów czy ciast.
źródło: Internet: bitedelite.pl
Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych w badaniach nad szczurami, nie wykazały też większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. stewia
stewie
D. stewii
stewii
neut stewij
char C. stewii
stewiom
B. stewię
stewie
N. stewią
stewiami
Ms. stewii
stewiach
W. stewio
stewie
-
internac.
ang. Stevia (genus)
hiszp. Stevia (género)
ros. stévija