karpiel

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1.b do jedzenia

  • 1.b

    krak.  jadalny korzeń brukwi - rośliny
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    owoce i warzywa


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  brukiew
  • Wyróżnienie za karpiele, czyli brukiew otrzymała Rozalia Rojek z Rupniowa-Bednarek (gm. Limanowa). Przekonywała nas, że karpiele można wykorzystywać na wiele sposobów: – Można zasmażać, gotować, zrobić zupę i upiec.

    źródło: NKJP: Ireneusz Pawlik: Wypadek jeleni, Gazeta Krakowska, 2004-09-14

    Spróbować można było m.in. karpieli z flakami, kwaśnicy, gulaszu spiskiego, klusek parowych, moskoli z boczkiem lub bryndzą.

    źródło: NKJP: (zach): Dziedzictwo regionu, Gazeta Krakowska, 2002-12-10

    – Jadło się to, co ziemia urodziła – grule, karpiele, kapustę, buraki – mówi Józefa Kuchta, która od lat organizuje w Łopusznej słynne konkursy jadła góralskiego.

    źródło: NKJP: Agnieszka Świst: Góralskie niebo w gębie, Gazeta Krakowska, 2002-07-20

    Pierwszą potrawą był chleb z solą i czosnkiem. Następnymi grzyby, kiesełycia, barszcz, pierogi, ziemniaki z kapustą, groch, fasola, bób, gotowane karpiele, kompot z suszonych owoców i śledź.

    źródło: NKJP: (rob): Wigilia 6 stycznia, Gazeta Krakowska, 2002-01-05

    Polecam zupę grzybową, zupę z karpieli z wieprzowiną, pierogi z bobem, rydze po cygańsku, gołąbki z tarcioków, rosół z jelenia, a do popicia – litworówkę i miętówkę, własnej roboty!

    źródło: NKJP: Agnieszka Szymaszek: Rosół z jelenia, Gazeta Krakowska, 2004-11-23

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. karpiel
    karpiele
    D. karpiela
    karpieli
    karpielów
    C. karpielowi
    karpielom
    B. karpiel
    karpiele
    N. karpielem
    karpielami
    Ms. karpielu
    karpielach
    W. karpielu
    karpiele
  • Pochodzenie niejasne. Być może przekształcenie szwedz. kålraps 'brukiew' (> *karpal > karpiel) - to Szwedzi spopularyzowali ten gatunek warzywa w Europie. Karłowicz łączył ten wyraz z wyrazem kalafior (daw. m.in. karafioł), jednak różnica między kalafiorem a brukwią jest znaczna, co osłabia hipotezę o przeniesieniu nazwy jednego warzywa na drugie.