-
1.b
owoc dyni - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- marynowana; wydrążona; ogromna, wielka; pękata dynia; pomarańczowe, żółte dynie
- nasiona, pestki, skorupa dyni
- pestki; dżem, przecier, sok, zupa; lampiony z dyni
- obrać, pokroić, przygotować dynię
-
Smak dyni jest mało wyrazisty, dlatego dania z „bani” trzeba dobrze przyprawić – pieprzem cayenne, imbirem, curry lub odrobiną soku z cytryny.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Nie bój się dyni, Trybuna Śląska, 2004-09-11
Ziarna dyni i słonecznika [...] łagodzą objawy depresji i poprawiają sen, a to dzięki zawartości w nich kwasów omega - 3.
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
[...] sprzedawano garnki i miski polewane, a także najtańsze naczynia ubogich wykonane z suchej, wydrążonej dyni.
źródło: NKJP: Zofia Kossak: Przymierze, 1952
[...] dynie najlepsze są w marynacie choć można je także spożywać na surowo, gotowane, pieczone, smażone itp. Potraw z dyń jest co najmniej kilkadziesiąt.
źródło: NKJP: Piotr Ilczyna: To był dobry rok, Gazeta Wrocławska, 1999-06-09
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dynia
dynie
D. dyni
dyń
C. dyni
dyniom
B. dynię
dynie
N. dynią
dyniami
Ms. dyni
dyniach
W. dynio
dynie
-
może psł. *kъdyńi 'dynia, melon'
z gr. kydónia (mē̃la) 'kidońskie (jabłka)'
Od nazwy miejscowości na Krecie, z której pochodziły nieznane Słowianom rośliny i ich owoce.