-
2.
pot. gęsta, półpłynna masa o nieprzyjemnym wyglądzie, powstała z czegoś rozmokłego lub rozgotowanego -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Pogoda
zjawiska atmosferyczne -
Tam, gdzie chodników i ulic nie tknęła ani łopata gospodarza domu, ani pług śnieżny, brunatna ciapa sięgała kostek.
źródło: NKJP: Express Ilustrowany, 2003-01-15
Po raz kolejny przyszło zamówić ogromny naleśnik dosa z okropną warzywną ciapą w środku i ostrymi przyprawami.
źródło: NKJP: Małgorzata Iskra: Bieda wasza i nasza, Gazeta Krakowska, 2004-01-02
Może w postaci miksowanej ciapy jest mało apetyczny?
źródło: NKJP: Dlaczego burak nie?, Usenet -- pl.soc.dzieci, 2003-06-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ciapa
ciapy
D. ciapy
ciap
C. ciapie
ciapom
B. ciapę
ciapy
N. ciapą
ciapami
Ms. ciapie
ciapach
W. ciapo
ciapy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Derywat wsteczny od ciapać w zn. 'rozdrabniać jedzenie i rozgarniać je'.