-
1.a
odczuwany za pomocą smaku -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
zmysły
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: zmysłowy
-
- doznania, wrażenia smakowe
- smakowy i dotykowy
-
Czarna herbata to nie wszystko. Wyselekcjonowana z najlepszych odmian krzewów i skomponowana z migdałami, wiórkami kokosowymi oraz cukrem kandyzowanym, zapewnia już więcej smakowych wrażeń.
źródło: NKJP: goc: Relaks smakosza. Z aromatem łąki, Dziennik Zachodni, 2008-03-19
Produkty light są dobrodziejstwem dla tych osób, którym potrzebna jest mniejsza ilość składników odżywczych, a nie chcą zrezygnować z doznań smakowych.
źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: Odchudzone ciastko, Dziennik Bałtycki, 2000-10-19
[...] kwasy tłuszczowe wpływają bardzo istotnie na odczucia smakowe konsumentów.
źródło: NKJP: Maria Osek: Wskaźniki odchowu, wartość rzeźna i jakość mięsa kurcząt brojlerów [...], Rośliny Oleiste, 2002-01-01
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. smakowy
smakowy
smakowy
smakowe
smakowa
D. smakowego
smakowego
smakowego
smakowego
smakowej
C. smakowemu
smakowemu
smakowemu
smakowemu
smakowej
B. smakowego
smakowego
smakowy
smakowe
smakową
N. smakowym
smakowym
smakowym
smakowym
smakową
Ms. smakowym
smakowym
smakowym
smakowym
smakowej
W. smakowy
smakowy
smakowy
smakowe
smakowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. smakowi
smakowi
smakowe
smakowe
D. smakowych
smakowych
smakowych
smakowych
C. smakowym
smakowym
smakowym
smakowym
B. smakowych
smakowych
smakowych
smakowe
N. smakowymi
smakowymi
smakowymi
smakowymi
Ms. smakowych
smakowych
smakowych
smakowych
W. smakowi
smakowi
smakowe
smakowe
-
Rz + smakowy + szyk: neutralny -
Od: smak