smardz

  • grzyb jadalny o charakterystycznym kapeluszu, pokrytym na zewnątrz licznymi jamkami i przegrodami, przez co wyglądem przypomina plaster miodu; Morchella esculenta
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny leśne i łąkowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  grzyb
  • Smardze to cudownie pyszne grzyby, o których zawsze wiedziałem, że rosną u nas i wyłaniają się spod leśnego poszycia w maju, ale nigdy nie udało mi się ich znaleźć [...].

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Aria z zielonym groszkiem, Gazeta Wyborcza, 1998-06-26

    Wszystkie smardze są jadalne. Zainteresowanie smakoszy wzbudza silny, a zarazem delikatny, ostry, przyjemny zapach.

    źródło: NKJP: Piotr Grzegorzek, Co tydzień Jaworzno, 2004-05-06

    Wiosna już za nami, warto jednak wspomnieć, że wtedy do koszyków grzybiarzy trafiają m. in. różne gatunki smardzów, których na naszym terenie jest jednak niewiele.

    źródło: NKJP: Czas, Dziennik Polski, 2002-07-05

    Smardze nie są konieczne do sporządzenia tego dania, ale dodają mu królewskiego wymiaru. Zamiast smardza można dodać marynowane drobne kurki.

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Szparagi nasze kochane, Gazeta Poznańska, 2006-05-20

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. smardz
    smardze
    D. smardza
    smardzów
    C. smardzowi
    smardzom
    B. smardza
    smardze
    N. smardzem
    smardzami
    Ms. smardzu
    smardzach
    W. smardzu
    smardze

    Inne uwagi

    Spotykane także użycie form D. lm smardzy.

  • psł. *smr̥gъ / *smr̥žь / *smr̥čь 'gatunek grzyba, Morchella'

CHRONOLOGIZACJA:
2 połowa XIV w., SStp
W postaci: smarż
Data ostatniej modyfikacji: 27.10.2015