smardz
-
grzyb jadalny o charakterystycznym kapeluszu, pokrytym na zewnątrz licznymi jamkami i przegrodami, przez co wyglądem przypomina plaster miodu; Morchella esculenta
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: grzyb
-
Smardze to cudownie pyszne grzyby, o których zawsze wiedziałem, że rosną u nas i wyłaniają się spod leśnego poszycia w maju, ale nigdy nie udało mi się ich znaleźć [...].
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Aria z zielonym groszkiem, Gazeta Wyborcza, 1998-06-26
Wszystkie smardze są jadalne. Zainteresowanie smakoszy wzbudza silny, a zarazem delikatny, ostry, przyjemny zapach.
źródło: NKJP: Piotr Grzegorzek, Co tydzień Jaworzno, 2004-05-06
Wiosna już za nami, warto jednak wspomnieć, że wtedy do koszyków grzybiarzy trafiają m. in. różne gatunki smardzów, których na naszym terenie jest jednak niewiele.
źródło: NKJP: Czas, Dziennik Polski, 2002-07-05
Smardze nie są konieczne do sporządzenia tego dania, ale dodają mu królewskiego wymiaru. Zamiast smardza można dodać marynowane drobne kurki.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Szparagi nasze kochane, Gazeta Poznańska, 2006-05-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. smardz
smardze
D. smardza
smardzów
C. smardzowi
smardzom
B. smardza
smardze
N. smardzem
smardzami
Ms. smardzu
smardzach
W. smardzu
smardze
Inne uwagi
Spotykane także użycie form D. lm smardzy.
-
psł. *smr̥gъ / *smr̥žь / *smr̥čь 'gatunek grzyba, Morchella'
W postaci: smarż