beza
-
ciastko z piany z białek jaj kurzych i cukru, upieczone w piekarniku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciastko
-
- biała, kawowa beza
- beza z bitą śmietaną
- jeść, kupować/kupić bezę; lubić bezy
-
Ważna uwaga – nie ma sensu za pomocą patyczka sprawdzać, czy beza się upiekła. Środek powinien być ciągnący się, więc zawsze będzie mokry.
źródło: NKJP: Słowo Polskie. Gazeta Wrocławska, 2007-07-13
W końcu zdecydowała się na spożywczy, z którego wyniosła cukierki dla Brygidki i wielką bezę z czekoladowym spodem. Zjadła ją przed sklepem, zasypując okruchami burą kurtkę po poprzedniej dziewczynie Hyrów.
źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Przystupa, 2007
Mój wzrok przyciągają ogromne eklerki oraz trójkątne bezy posypane orzeszkami i przełożone kawową masą - dawno nieoglądane przysmaki dzieciństwa.
źródło: NKJP: EKO-U Nas, nr 19, 2003
Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy bezami, wolne przestrzenie wypełniamy bezowymi okruchami. Na bezach układamy mniejsze truskawki, a na nich - krem.
źródło: NKJP: Irena Łaszyn: Truskawkobranie, 2004-06-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. beza
bezy
D. bezy
bez
C. bezie
bezom
B. bezę
bezy
N. bezą
bezami
Ms. bezie
bezach
W. bezo
bezy
-
niem. Baiser
z fr. baiser 'pocałunek'
Znaczenie 'ciastko' (obce etymonowi francuskiemu) rozwinęło się prawdopodobnie przez porównanie lekkości bezy do przelotnego pocałunku.