mun
mung
-
biol. jadalny grzyb o miseczkowatym kształcie kapelusza, w brunatnym, kasztanowym, ciemnobrązowym lub czarnym kolorze, rosnący na próchniejących kłodach drzew, wykorzystywany w azjatyckiej kuchni i medycynie ludowej
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: grzyb
-
W odrębnej salaterce garść grzybów mun zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy warzywa by były miękkie. Następnie przekładamy wszystko do rondla. Zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa i mięso. Zmniejszamy ogień. Następnie kroimy w paski grzyby mun, dodajemy do potrawy.
źródło: NKJP: (xx): Wieprzowina w pięciu smakach, Dziennik Bałtycki, 2007-07-25
Regularne spożywanie grzybów mun ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie.
źródło: Internet: taotao.pl
W kuchni dalekiego wschodu grzyby mun są jednym z podstawowych składników, używane są jako dodatek do zup, potraw duszonych oraz dań z WOK-a. Dobrze chłoną smaki innych składników, dlatego wyjątkowo komponują się z ostrymi przyprawami – chili, czosnek, pieprz oraz z sosem sojowym.
źródło: Internet: sklep.kuchnieswiata.com.pl
Marynowane grzybki mun i pędy bambusa odsączamy na sitku. [...] Kiedy mamy wszystko gotowe, rozgrzewamy bardzo mocno wok, bowiem cała filozofia smażenia w tej głębokiej patelni polega na tym, by zrobić to szybko, aby nic nie straciło swojego smaku i jędrności.
źródło: NKJP: Julek: Chińsczyzna trafiła pod strzechy, Gazeta Poznańska, 2006-08-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mun
mun
D. mun
mun
C. mun
mun
B. mun
mun
N. mun
mun
Ms. mun
mun
W. mun
mun
-
może wietn. (cánh) mŏng '(cienkie) skrzydła'
Pochodzenie nazwy na podstawie artykułu Łukasza Łuczaja "Uszak bzowy, mung czy mun?" (2015)