-
1.
duża okrągła kluska zrobiona z tartych surowych ziemniaków, mąki i jajek, podawana z nadzieniem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: kluska
-
- pyzy ziemniaczane
- robić pyzy
-
W wielu regionach kraju rozwinęła się produkcja wyrobów garmażeryjnych z ziemniaków, takich jak: kluski, pyzy, kartacze, knedle, babki ziemniaczane itp.
źródło: NKJP: Kazimiera Zgórska: Możliwości i kierunki rozwoju małych przetwórni spożywczych ziemniaka, Ziemniak Polski, nr 3/2008, 2008
Kupiłem najtańsze pyzy z mięsem i cebulę, wróciłem do domu, wdrapałem się na trzecie piętro i natychmiast straciłem apetyt.
źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Góra Trzech Szkieletów, 2003
Porcje mięsa nakładać na kawałki ciasta, formować kulki i wrzucać na wrzątek. Gotowe pyzy posypać szczypiorkiem.
źródło: NKJP: Internet
Pyzy z tartych ziemniaków mniej więcej pół na pół z ugotowanymi.
źródło: Internet: sylkahaha.blox.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pyza
pyzy
D. pyzy
pyz
C. pyzie
pyzom
B. pyzę
pyzy
N. pyzą
pyzami
Ms. pyzie
pyzach
W. pyzo
pyzy
Inne uwagi
Zwykle lm. W M. lp używa się również formy pyz , w D. lm - pyzów , które są uznawane za niepoprawne
-
+ pyza + (z CZEGO)+ pyza + (z CZYM) -
Od psł. *pyz- z prawdopodobnym pierwotnym znaczeniem 'nadymać (się), pęcznieć, puchnąć' względnie 'coś nadętego, napęczniałego, pękatego'