-
1.
delikatne, puszyste ciasto z utartych z cukrem żółtek, piany z białek oraz niewielkiej ilości mąki -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciasto
-
- kawałek biszkoptu
- piec, upiec biszkopt
-
Jedząc świetny biszkopt z kremem, mówimy o obecnej rzeczywistości, skaczemy z tematu na temat.
źródło: NKJP: Andrzej Bobkowski: Szkice piórkiem : (Francja 1940-1944), 1957
Upieczony biszkopt po wystudzeniu delikatnie dzielimy na koła. Nasączamy je alkoholem przekładamy kremem. U góry ozdabiamy kremem, migdałami, wiórkami kokosowymi lub roztopioną czekoladą.
źródło: NKJP: (reg): Ciasto dla Mamy, Trybuna Śląska, 2003-05-24
Siedzieliśmy właśnie z najlepszą z żon, zapatrzeni w biszkopt nabierający rumieńców w piekarniku. - Tak ładnie rośnie - zauważyła z właściwą sobie inteligencją. - Może zaprosimy Roszków? Wypijemy herbatę, zjemy po kawałku biszkopta i jak zwykle poobmawiamy znajomych.
źródło: NKJP: Monika Piątkowska, Leszek Talko: Talki w wielkim mieście, 2002
Przekroić biszkopt na 3 płaty. Na pierwszy wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią. Na nią wyłożyć krem czekoladowy, przykryć ostatnią częścią biszkoptu i białym kremem owocowym.
źródło: NKJP: Dziennik Bałtycki, 2007-11-02
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. biszkopt
biszkopty
D. biszkopta
biszkoptu
biszkoptów
C. biszkoptowi
biszkoptom
B. biszkopta
biszkopt
biszkopty
N. biszkoptem
biszkoptami
Ms. biszkopcie
biszkoptach
W. biszkopcie
biszkopty
Inne uwagi
Zwykle lp;
-
łac. bis coctus 'dwukrotnie pieczony'