kindziuk

  • kulin.  tradycyjna wędlina litewska, powstająca z kawałków mięsa wieprzowego, którymi wypycha się świński żołądek, pęcherz lub jelito, a następnie wędzi się je lub suszy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  wędlina
  • W okolicach Sejn do dziś wyrabia się litewski kindziuk. Mięso z szynki, polędwicy i łopatki kroi się na kawałki, soli, doprawia pieprzem z solą i upycha w wieprzowym żołądku jak salceson.

    źródło: Internet: swiat-zdrowia.pl

    Kindziuki robione w pęcherzach wieprzowych mają przeważnie 15-20 cm średnicy, ważą około 1-1,5 kg, a te przyrządzane w żołądkach są bardziej płaskie i mogą osiągać wagę nawet do 4 kg.

    źródło: Internet: minrol.gov.pl

    Wyrabiamy cały asortyment wędlin z dziczyzny, produkujemy kiełbasę z gęsi, kindziuki, które wędzimy cztery miesiące.

    źródło: NKJP: MAZ: Postawili na tradycję, Gazeta Poznańska, 2001-10-08

    Miejscowe masarnie wyrabiają znakomite wędliny, z kindziukiem na czele, a w Puńsku kupimy najprawdziwszy litewski czarny chleb z kminkiem, wypiekany na tataraku.

    źródło: NKJP: Magda Piekarska: Wyprawa na pogranicze, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2007-07-21

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kindziuk
    kindziuki
    D. kindziuka
    kindziuków
    C. kindziukowi
    kindziukom
    B. kindziuk
    kindziuki
    N. kindziukiem
    kindziukami
    Ms. kindziuku
    kindziukach
    W. kindziuku
    kindziuki
  • litew. kindziukas

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 30.03.2017