kindziuk
-
kulin. tradycyjna wędlina litewska, powstająca z kawałków mięsa wieprzowego, którymi wypycha się świński żołądek, pęcherz lub jelito, a następnie wędzi się je lub suszy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: wędlina
-
W okolicach Sejn do dziś wyrabia się litewski kindziuk. Mięso z szynki, polędwicy i łopatki kroi się na kawałki, soli, doprawia pieprzem z solą i upycha w wieprzowym żołądku jak salceson.
źródło: Internet: swiat-zdrowia.pl
Kindziuki robione w pęcherzach wieprzowych mają przeważnie 15-20 cm średnicy, ważą około 1-1,5 kg, a te przyrządzane w żołądkach są bardziej płaskie i mogą osiągać wagę nawet do 4 kg.
źródło: Internet: minrol.gov.pl
Wyrabiamy cały asortyment wędlin z dziczyzny, produkujemy kiełbasę z gęsi, kindziuki, które wędzimy cztery miesiące.
źródło: NKJP: MAZ: Postawili na tradycję, Gazeta Poznańska, 2001-10-08
Miejscowe masarnie wyrabiają znakomite wędliny, z kindziukiem na czele, a w Puńsku kupimy najprawdziwszy litewski czarny chleb z kminkiem, wypiekany na tataraku.
źródło: NKJP: Magda Piekarska: Wyprawa na pogranicze, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2007-07-21
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kindziuk
kindziuki
D. kindziuka
kindziuków
C. kindziukowi
kindziukom
B. kindziuk
kindziuki
N. kindziukiem
kindziukami
Ms. kindziuku
kindziukach
W. kindziuku
kindziuki
-
litew. kindziukas