-
2.
przest. głęboka gliniana misa używana w kuchni do mieszania i ucierania produktów spożywczych -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
- ucierać coś w donicy
-
Pół funta sparzonych migdałów wytrzeć do sucha i zemleć na młynku. Potem je ucierać po łyżce w donicy, dolewając parę kropel wody.
źródło: NKJP: Na sylwestra i karnawał: Dziennik Polski, 2003-12-27
A ten mak do łamańców trzeba najpierw sparzyć i odcedziwszy, albo przepuścić przez maszynkę do siekania mięsa, albo ucierać po łyżce z dodaniem pół łyżeczki cukru wałkiem w donicy (u nas w domu zawsze mak był ucierany w donicy i sam czasem byłem zaprzęgany do tej nudnej, a dość ciężkiej roboty.
źródło: NKJP: Jan Kalkowski, Jolanta Gniewek: Dlaczego mak na wigilię, Aura, nr 12, 1988
W donicy ucieramy margarynę i dodajemy po trochę cały wystudzony budyń.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. donica
donice
D. donicy
donic
C. donicy
donicom
B. donicę
donice
N. donicą
donicami
Ms. donicy
donicach
W. donico
donice
-
psł. *dojьnica 'drewniane naczynie, do którego doi się mleko'