-
1.a
mięso z tylnej części wołu -
[rozdbef] lub pot. [rozbef]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Z wołowiny wybieraj polędwicę albo rostbef, z wieprzowiny – karkówkę, schab, polędwiczki, żeberka, z jagnięciny – comber i udziec.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Łakomczuchy, do grilla!, Trybuna Śląska, 2004-05-15
[...] osobiście instruował kucharkę, jak po kilku godzinach gotowania na parze rostbefu, porów i marchwi uzyskać jedną łyżeczkę błotnistej cieczy [...].
źródło: NKJP: Królewska zwierzyna, Dziennik Polski, 2000-12-02
Dobrze sprzedają się wszystkie wyroby wołowe: antrykot, rostbef, szponder, mięso bez kości.
źródło: NKJP: (tj, TM): Po wykryciu w Polsce choroby szalonych krów Wołowina - z dystansem, Express Ilustrowany, 2002-05-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rostbef
rostbefy
D. rostbefu
rostbefów
C. rostbefowi
rostbefom
B. rostbef
rostbefy
N. rostbefem
rostbefami
Ms. rostbefie
rostbefach
W. rostbefie
rostbefy
-
ang. roastbeef