-
1.b
odpowiednio spreparowane części dzięglu - rośliny, wykorzystywane jako lekarstwo lub jako dodatek do potraw -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne -
Ludzie po zjedzeniu wszystkich ukrytych ziemiopłodów, aby się ratować, jedli wrony i inne dzikie ptaki, zjadano każde drobne zwierzę, wytwarzano chleb z pokrzyw, podpłomyki z tataraku, kaszę z dzięglu.
źródło: NKJP: Internet
Autorzy opracowania szczegółowo opisali witaminy, minerały, zioła i preparaty odżywcze. Każdy może się dowiedzieć dzięki temu, co daje np. miłorząb japoński, pluskwica sercolistna czy gotu kola, ale także w czym może pomóc żeń-szeń czy dzięgiel.
źródło: NKJP: (J): Wygraj album, Gazeta Krakowska, 2003-12-30
- Smendzianka - zaanonsował Wiesiek, wnosząc butlę wypełnioną ciemnorubinowym płynem. - Na wiśniach, jarzębinie i dzięgielu. Jeszcze dziadek i pradziadek taką samą nastawiali w Poździaczu.
źródło: NKJP: Włodzimierz Kowalewski: Powrót do Breitenheide, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dzięgiel
dzięgiele
dzięgle
D. dzięgielu
dzięgla
dzięglu
dzięgieli
dzięgli
C. dzięgielowi
dzięglowi
dzięgielom
dzięglom
B. dzięgiel
dzięgiele
dzięgle
N. dzięgielem
dzięglem
dzięgielami
dzięglami
Ms. dzięgielu
dzięglu
dzięgielach
dzięglach
W. dzięgielu
dzięglu
dzięgiele
dzięgle
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *dęgyľь