sacharoza
-
chem. substancja złożona z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy, będąca głównym składnikiem cukru spożywczego; C12H22O11
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: substancja
-
- zawartość sacharozy
- zawierać sacharozę
- dosładzać, słodzić sacharozą
-
Owoc charakteryzuje się urozmaiconym składem i wysoką wartością biologiczną. Obfituje w węglowodany (sacharozę, fruktozę i glukozę) [...].
źródło: NKJP: Zbigniew Ogrodnik: Potencjalne porady czyli Wszystko o afrodyzjakach, 2005
Do naszego żołądka cukier dostaje się jako substancja czysto chemiczna – sacharoza. By taki wysokokaloryczny produkt mógł zostać przyswojony przez organizm, potrzebna jest pomoc innych substancji.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Słodka prawda, Trybuna Śląska, 2003-08-16
Napój taki nie wymaga dodatkowego dosładzania sacharozą i można go przechowywać po zrobieniu w lodówce przez 2-3 dni.
źródło: NKJP: Żywienie sportowców amatorów, EKO-U Nas, 9 (20), 2001
Słodki smak zawdzięczają owoce sacharozie, fruktozie i glukozie, które stanowią paliwo dla organizmu.
źródło: NKJP: (LUK): Owoce pomogą schudnąć, Dziennik Łódzki, 2002-06-01
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sacharoza
sacharozy
D. sacharozy
sacharoz
C. sacharozie
sacharozom
B. sacharozę
sacharozy
N. sacharozą
sacharozami
Ms. sacharozie
sacharozach
W. sacharozo
sacharozy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. saccharose
z łac. (u Pliniusza) saccharum 'cukier'