sacharoza

  • chem.  substancja złożona z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy, będąca głównym składnikiem cukru spożywczego; C12H22O11
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • hiperonimy:  substancja
    • zawartość sacharozy
    • zawierać sacharozę
    • dosładzać, słodzić sacharozą
  • Owoc charakteryzuje się urozmaiconym składem i wysoką wartością biologiczną. Obfituje w węglowodany (sacharozę, fruktozę i glukozę) [...].

    źródło: NKJP: Zbigniew Ogrodnik: Potencjalne porady czyli Wszystko o afrodyzjakach, 2005

    Do naszego żołądka cukier dostaje się jako substancja czysto chemiczna – sacharoza. By taki wysokokaloryczny produkt mógł zostać przyswojony przez organizm, potrzebna jest pomoc innych substancji.

    źródło: NKJP: Agata Markowicz: Słodka prawda, Trybuna Śląska, 2003-08-16

    Napój taki nie wymaga dodatkowego dosładzania sacharozą i można go przechowywać po zrobieniu w lodówce przez 2-3 dni.

    źródło: NKJP: Żywienie sportowców amatorów, EKO-U Nas, 9 (20), 2001

    Słodki smak zawdzięczają owoce sacharozie, fruktozie i glukozie, które stanowią paliwo dla organizmu.

    źródło: NKJP: (LUK): Owoce pomogą schudnąć, Dziennik Łódzki, 2002-06-01

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. sacharoza
    sacharozy
    D. sacharozy
    sacharoz
    C. sacharozie
    sacharozom
    B. sacharozę
    sacharozy
    N. sacharozą
    sacharozami
    Ms. sacharozie
    sacharozach
    W. sacharozo
    sacharozy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. saccharose

    z łac. (u Pliniusza) saccharum 'cukier'

CHRONOLOGIZACJA:
1909, SJPWar
Data ostatniej modyfikacji: 07.11.2015