-
1.
wódka o jasnobrązowym kolorze, do której wytwarzania używa się owoców jarzębiny -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- koniak i jarzębiak, soplica i jarzębiak
- butelka, kieliszek jarzębiaku
-
W Izdebniku znajdowała się kiedyś słynna na całą Galicję i resztę Austro-Węgier wytwórnia alkoholi gatunkowych. Była nazywaną fabryką wódek zdrowotnych, a jej produkty to powszechnie znane jarzębiaki.
źródło: NKJP: Internet
Jarzębiak produkowano w gospodarstwie dworskim w Izdebniku przez dwieście lat, do 1939 roku w Fabryce Wódek Zdrowotnych i Likierów według recepty arcyksięcia Rainera Habsburga, a następnie rodziny Lewakowskich.
źródło: NKJP: Marcin Płaszczyca: Cenny zabytek, Gazeta Krakowska, 2005-04-28
[...] do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka [...]).
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jarzębiak
jarzębiaki
D. jarzębiaku
jarzębiaków
C. jarzębiakowi
jarzębiakom
B. jarzębiak
jarzębiaki
N. jarzębiakiem
jarzębiakami
Ms. jarzębiaku
jarzębiakach
W. jarzębiaku
jarzębiaki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. jarzębina