-
1.b
zupa z botwiny - rośliny -
- rzadziej boćwina
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Niektóre rezygnują na pierwsze danie z tradycyjnego rosołu a serwują botwinę (pęczek 1,50 - 2,00 zł), chociaż przy panujących upałach lepsza byłaby ona w postaci chłodnika...
źródło: NKJP: A.Fidrysiak: Bazar: Młoda kapusta i... banany, Tygodnik Ciechanowski, 2002-05-14
Całość, tj. cebulę z tłuszczem i skwarki, wrzucamy do rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków. Dodajemy gorące mleko i wyrabiamy na jednolitą masę. Podajemy do zup jak botwina, żurek, szczawiowa na osobnym talerzyku.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Krychane pyry po holendersku, Gazeta Poznańska, 2005-10-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. botwina
botwiny
D. botwiny
botwin
C. botwinie
botwinom
B. botwinę
botwiny
N. botwiną
botwinami
Ms. botwinie
botwinach
W. botwino
botwiny
-
st.rus. botvina