-
1.a
młody burak - roślina
-
- rzadziej boćwina
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne -
- ostudzona; posiekana; ugotowana botwina
- liście; pęczek botwiny
- chłodnik, zupa z botwiny
- opłukać, umyć; pokroić botwinę
-
Dorzucam posiekaną botwinę. Gotuję do miękkości, po czym studzę, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Chłodnik na botwince, Gazeta Krakowska, 2007-06-09
Każda grządka obrębiona jest krawężnikiem z bukszpanu, a wewnątrz rosną równiutko zwykłe warzywa: kapusta, sałata, pory, botwina.
źródło: NKJP: Magda Papuzińska: Będę sadzić drzewa, Gazeta Wyborcza, 1998-05-29
Botwinę dokładnie umyć, pokroić, wrzucić do ugotowanego z włoszczyzny wywaru, razem pogotować około 10-15 minut, dodać wywar z buraków.
źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-05-07
Zupa z botwiny, czyli z posiekanych w całości (liście, łodygi, korzonki) młodych buraków ćwikłowych posiada nadzwyczajną wartość odżywczą.
źródło: NKJP: mokr: Czerwony jak burak, Trybuna Śląska, 2004-02-02
Botwinkę opłukać i pokroić w paski. Ugotować w małej ilości wody lekko posłodzonej, posolonej i doprawionej sokiem z cytryny. Po wystudzeniu botwinę wrzucić do zsiadłego mleka zmiksowanego ze śmietanką.
źródło: NKJP: Dla ochłody, Polityka nr 2505, 2005-05-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. botwina
botwiny
D. botwiny
botwin
C. botwinie
botwinom
B. botwinę
botwiny
N. botwiną
botwinami
Ms. botwinie
botwinach
W. botwino
botwiny
-
st.rus. botvina