-
1.a
młody burak - roślina, o jadalnych liściach i korzeniu -
- rzadziej boćwinka
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne -
- młoda; posiekana botwinka
- liście; pęczek botwinki
- chłodnik, zupa z botwinki
- chłodnik na botwince
- opłukać, myć, umyć botwinkę
-
– Najlepsze na takie dni są oczywiście chłodniki. Na przykład chłodnik litewski na botwince, z dodatkiem rozmaitych warzyw.
źródło: NKJP: Tomasz Wosk: Schudłem 5 ton, Sztafeta, 31/2006
Oprócz młodej kapusty po 5 zł za główkę, kalafiora po 7 zł za sztukę, młodych ziemniaków po 3,50 zł za kilogram na straganach widać botwinkę po 1,50 zł za pęczek, szczaw po 2 zł za pęczek i kalarepkę po 1 - 2 zł za sztukę.
źródło: NKJP: (MR): Majowe małosolne, Express Ilustrowany, 2003-05-09
Botwinkę opłukać i pokroić w paski. Ugotować w małej ilości wody lekko posłodzonej, posolonej i doprawionej sokiem z cytryny. Po wystudzeniu botwinę wrzucić do zsiadłego mleka zmiksowanego ze śmietanką.
źródło: NKJP: Dla ochłody, Polityka nr 2505, 2005-05-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. botwinka
botwinki
D. botwinki
botwinek
C. botwince
botwinkom
B. botwinkę
botwinki
N. botwinką
botwinkami
Ms. botwince
botwinkach
W. botwinko
botwinki
-
Zob. botwina