-
1.
kulin. ogrod. podgatunek buraka o dużych mięsistych liściach, uprawiany ze względu na walory odżywcze tych liści -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne -
hiperonimy: warzywo
-
- posiekana boćwina
-
W dawnej Polsce boćwina była cenionym warzywem, obecnie prawie zupełnie jest zapomniana.
źródło: NKJP: (MAR): Zapomniana boćwina, Dziennik Bałtycki, 2003-01-19
Liście boćwiny są znakomitym źródłem białka i soli mineralnych oraz witaminy C i A, i dlatego są szczególnie cennym komponentem diety dziecięcej. Burak liściowy zawiera dwukrotnie więcej wapnia i trzykrotnie więcej witaminy C niż burak ćwikłowy.
źródło: NKJP: Boćwina dla dzieci, Dziennik Polski, 2002-04-10
Usmażyć dwa pęczki posiekanej boćwiny, kilka cebul dymek i czosnek.
źródło: NKJP: Jesienne wspomnienie wakacji, Gazeta Krakowska, 2002-09-12
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. boćwina
boćwiny
D. boćwiny
boćwin
C. boćwinie
boćwinom
B. boćwinę
boćwiny
N. boćwiną
boćwinami
Ms. boćwinie
boćwinach
W. boćwino
boćwiny
-
Zob. botwina