-
1.
nieduży, okrągły kotlet z mielonego mięsa, duszony, podawany z sosem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Na drugie przygotowałam klopsy w sosie koperkowym.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-09-19
Kelnerka odeszła notując coś w notesiku. Po chwili wróciła jak spod ziemi z dwoma talerzami z olbrzymimi przysmażonymi bułami przełożonymi brązowymi klopsami. Na klopsach leżały krążki cebuli, wszystko lekko popieprzone.
źródło: NKJP: Roman Antoszewski: Kariera na trzy karpie morskie, 2000
W przeciwieństwie do wielkopolskich smakołyków, brandenburskie potrawy nie są dla Wielkopolan nowością. Golonka z kiszoną kapustą, sałatka ziemniaczana z kiełbaskami, jajka w sosie słodko - kwaśnym, szparagi czy gotowane klopsy w białym sosie, gotuje wiele gospodyń w naszym regionie.
źródło: NKJP: Karolina Sternal: Brandenburskie smaki, Gazeta Poznańska, 2002-11-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. klops
klopsy
D. klopsa
klopsów
C. klopsowi
klopsom
B. klopsa
klops
klopsy
N. klopsem
klopsami
Ms. klopsie
klopsach
W. klopsie
klopsy
Inne uwagi
Zwykle lm
-
niem. Klops 'smażona albo duszona gałka z mięsa siekanego'
W niem. także Klops-braten 'pieczeń z mięsa siekanego'. W znaczeniu 'fiasko' tylko w pol. (Bańk.).