-
2.
czynnik chemiczny powodujący fermentację lub trawienie -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych -
synonimy: enzym
-
- ferment trawienny
-
Samo jelito cienkie zawiera również gruczoły produkujące ferment erypsynę.
źródło: Internet: zoologia.vzq.pl
[...] fermenty [...] (np. pepsyna, trypsyna, papaina) zdolne są rozczepiać tylko rozpuszczalne frakcje kolagenu, a są całkiem nieszkodliwe dla form [...] włóknistych.
źródło: Internet: adelia.com.pl
Fermenty te w warunkach bardzo kwaśnego środowiska 3,5-5,5 pH, rozpuszczają wszystkie struktury komórkowe. Wynika stąd, iż sok żołądkowy ma zdolności do pobudzania samotrawienia się pokarmów, za pośrednictwem ich własnych enzymów [...].
źródło: NKJP: vitanatural.pl
Śluz pokrywający śluzówkę żołądka zabezpiecza ją przed działaniem kwasu solnego oraz pepsyny i podpuszczki (fermenty trawienne).
źródło: Internet: anatomia.webd.pl
Witamina C reguluje w organizmie prawidłową działalność fermentów i hormonów, sprzyja wytwarzaniu ciał odpornościowych oraz przyspiesza krzepnięcie krwi.
źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Co zależy od witamin, Poradnik Sprzedawcy Żywności, 6, 1973
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ferment
fermenty
D. fermentu
fermentów
C. fermentowi
fermentom
B. ferment
fermenty
N. fermentem
fermentami
Ms. fermencie
fermentach
W. fermencie
fermenty
-
łac. fermentum 'zaczyn, zakwas; kiśnienie'