-
2.
spoż. mięso ze środkowej części przedniej nogi krowy lub byka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
Bardzo lubię też wołowinę, której jadanie w ostatnich latach stało się ryzykowne. Pręga czy żeberka wołowe tak miękkie, że rozpływają się w ustach, to dla mnie prawdziwy przysmak.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Zupa to podstawa, Trybuna Śląska, 2002-01-11
O 3,50 za kg poszedł w górę kilogram pręgi wołowej. Zdrożały też wędliny.
źródło: NKJP: (am): Mięso w górę, Dziennik Łódzki, 2004-05-11
Do dwóch (z okładem) litrów wody wkładamy kawałek wołowego mięsa z kością, tzw. porcji rosołowej, a już najlepiej wołowej pręgi, zaraz potem surowy boczek, ścieramy na tarce włoszczyznę [...], dodajemy ziele angielskie, laurowy listek, łyżkę vegety, wreszcie suszone grzyby.
źródło: NKJP: Smakosz: Kapuśniak znów modny, Express Ilustrowany, 2002-01-25
Testowałem przepis, zadziwiająco dobre burgery wyszły z pręgi wołowej [...]
źródło: Internet: gotowaniecieszy.blox.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pręga
pręgi
D. pręgi
pręg
C. prędze
pręgom
B. pręgę
pręgi
N. pręgą
pręgami
Ms. prędze
pręgach
W. pręgo
pręgi
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *prǫga 'znak na czymś w postaci długiego, wąskiego pasa, pręga'
Forma prasłowiańska jest rzeczownikiem odczasownikowym od psł. *pręgti 'napinać, naprężać' z wymianą samogłoski rdzennej *ę > *ǫ; zob. prężyć