paella

  • kulin.  potrawa z ryżu z szafranem, do której dodaje się również owoce morza, mięso lub różne warzywa, przygotowywana oraz podawana na dużej patelni
  • [paeja] lub [paela]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
  • Na Dzień Hiszpański uczniowie przygotowali hiszpańskie potrawy – tortillę, paellę, gazpacho i sałatki.

    źródło: NKJP: (MOKR): Coś oprócz corridy, Trybuna Śląska, 2003-04-03

    Owoce morza to prawdziwy rarytas wśród spożywczych afrodyzjaków. [...] Można z nich przygotować na przykład hiszpańską paellę. Krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek, [...] dodajemy do nich cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smażymy przez kolejnych parę minut i dodajemy specjalną odmianę ryżu, używanego wyłącznie do paelli.

    źródło: NKJP: (JSZ): Smaczne afrodyzjaki, Dziennik Zachodni, 2003-02-08

    [...] sama już opowiada, kto przyszedł, kogo nie ma i dlaczego, co się zdążyło wydarzyć, że na ciepło będzie paella z owocami morza, ale później, bo teraz to ona jeszcze chce dokończyć jakąś sałatkę [...].

    źródło: NKJP: Martyna Żandarska-Ochnik: Pan wichrów i powiewów, 2008

    Oto wart uwagi przepis na paellę z kurczakiem, krewetkami i całym mnóstwem innych dodatków, dzięki którym obiad [...] będzie inny niż zwykle.

    źródło: Internet: w-spodnicy.ofeminin.pl

    [...] w Hiszpanii trochę się nasłuchałam żartów o typowych turystach [...] i specjalnie dla nich przygotowanych mrożonych paellach.

    źródło: Internet: zazixontour.wordpress.com

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. paella
    paelle
    D. paelli
    paelli
    neut
    paell
    char
    C. paelli
    paellom
    B. paellę
    paelle
    N. paellą
    paellami
    Ms. paelli
    paellach
    W. paello
    paelle
  • kat. paella 'rondel, patelnia'

    z łac. patella 'czara ofiarna, misa'

CHRONOLOGIZACJA:
1937, K. Pruszyński: W czerwonej Hiszpanii, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 03.05.2018