paella
-
kulin. potrawa z ryżu z szafranem, do której dodaje się również owoce morza, mięso lub różne warzywa, przygotowywana oraz podawana na dużej patelni
-
[paeja] lub [paela]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Na Dzień Hiszpański uczniowie przygotowali hiszpańskie potrawy – tortillę, paellę, gazpacho i sałatki.
źródło: NKJP: (MOKR): Coś oprócz corridy, Trybuna Śląska, 2003-04-03
Owoce morza to prawdziwy rarytas wśród spożywczych afrodyzjaków. [...] Można z nich przygotować na przykład hiszpańską paellę. Krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek, [...] dodajemy do nich cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko smażymy przez kolejnych parę minut i dodajemy specjalną odmianę ryżu, używanego wyłącznie do paelli.
źródło: NKJP: (JSZ): Smaczne afrodyzjaki, Dziennik Zachodni, 2003-02-08
[...] sama już opowiada, kto przyszedł, kogo nie ma i dlaczego, co się zdążyło wydarzyć, że na ciepło będzie paella z owocami morza, ale później, bo teraz to ona jeszcze chce dokończyć jakąś sałatkę [...].
źródło: NKJP: Martyna Żandarska-Ochnik: Pan wichrów i powiewów, 2008
Oto wart uwagi przepis na paellę z kurczakiem, krewetkami i całym mnóstwem innych dodatków, dzięki którym obiad [...] będzie inny niż zwykle.
źródło: Internet: w-spodnicy.ofeminin.pl
[...] w Hiszpanii trochę się nasłuchałam żartów o typowych turystach [...] i specjalnie dla nich przygotowanych mrożonych paellach.
źródło: Internet: zazixontour.wordpress.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. paella
paelle
D. paelli
paelli
neut paell
char C. paelli
paellom
B. paellę
paelle
N. paellą
paellami
Ms. paelli
paellach
W. paello
paelle
-
kat. paella 'rondel, patelnia'
z łac. patella 'czara ofiarna, misa'