-
1.a
wino o smaku i aromacie korzenno-ziołowym -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: wino I
-
- słodki, wytrawny wermut
- kieliszek wermutu
- dodać wermutu
-
Do win aromatyzowanych należą wermuty, otrzymywane przez dodanie przypraw ziołowo-korzennych.
źródło: NKJP: ELKA: Wierny towarzysz człowieka, Gazeta Poznańska, 2002-03-02
Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie [...].
źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum : wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003
W zamian proszę o przysłanie mi łaskawie dwóch butelek białego wermutu i dwóch czerwonego wina.
źródło: NKJP: Maria Iwaszkiewicz: Z pamięci, 2008
Do dużej szklanki wlewamy wytrawny wermut, dopełniamy sprite lub 7 up, można dorzucić kostki lodu.
źródło: NKJP: Beata Sypuła: Najmodniejsze drinki w tym karnawale, Dziennik Zachodni, 2010-12-29
Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. wermut
wermuty
D. wermutu
wermutów
C. wermutowi
wermutom
B. wermut
wermuty
N. wermutem
wermutami
Ms. wermucie
wermutach
W. wermucie
wermuty
-
niem. Wermut 'piołun'