-
1.b
mięso dorsza - ryby -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- smażony, wędzony dorsz
- dorsz w cieście, w galarecie, w pomidorach, w maśle
- dorsz i flądra; dorsz i łosoś; dorsz i śledź
- danie, potrawy; filety z dorsza
-
Wśród wigilijnych dań były klopsiki rybne, dorsz po grecku, śledzie w oleju.
źródło: NKJP: (Kosmo): Opłatek, degustacje i dowcipy, Dziennik Bałtycki, 1998-12-16
- Dla mnie dorsz w maśle musztardowym i węgorz w galarecie z pieczonymi kartoflami.
źródło: NKJP: Marek Krajewski: Koniec świata w Breslau, 2003
Pedro opowiada, że jemu najbardziej smakuje dorsz z grilla podawany z czosnkiem.
źródło: NKJP: Małgorzata Himmel: Porto, Figo, Trybuna Śląska, 2004-11-20
Chcąc uatrakcyjnić morskie połowy, armatorzy przygotowują dla wędkarzy moc atrakcji. Zapewniają m.in. szampana dla łowcy pierwszej ryby, zimne napoje oraz obiad, na który serwują oczywiście smażonego dorsza.
źródło: NKJP: Wędkarze zamienili jeziora na Bałtyk, Głos Szczeciński, 2006
- Suszonego dorsza przed podaniem moczy się 48 godzin, często zmieniając wodę - wtajemniczył mnie ambasador Portugalii, Rui Felix-Alves, którego tego dnia żegnaliśmy. To na jego cześć była ta kolacja i portugalskie menu.
źródło: NKJP: Daniel Passent: Choroba dyplomatyczna, 2002
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dorsz
dorsze
D. dorsza
dorszy
rzadziej dorszów
C. dorszowi
dorszom
B. dorsza
dorsze
N. dorszem
dorszami
Ms. dorszu
dorszach
W. dorszu
dorsze
-
niem. Dorsch