fermentowy
-
związany z fermentem - czynnikiem chemicznym powodującym fermentację lub trawienie
-
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych -
Analiza materiałów z przedmiotowej kontroli mogła sugerować, że produkowany wyrób powinien zostać zaklasyfikowany jako napój fermentowy [...], a nie jako wyrób zawierający mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi [...].
źródło: Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z dnia 23 czerwca 2015 r. (sip.lex.pl)
Wśród alkoholi z mniejszą zawartością procentów serwis wymienia piwa i „hard seltzers”. Przedstawiciele branży alkoholowej w Polsce [...] nie znali polskiego określenia na ten drugi napój — to alkohol na bazie gazowanej wody, fermentowego cukru trzcinowego i liści herbaty, owoców czy ziół.
źródło: „Prozdrowotny” alkohol zacznie rozpychać się w branży?, 2018-12-12 (portalspozywczy.pl)
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. fermentowy
fermentowy
fermentowy
fermentowe
fermentowa
D. fermentowego
fermentowego
fermentowego
fermentowego
fermentowej
C. fermentowemu
fermentowemu
fermentowemu
fermentowemu
fermentowej
B. fermentowego
fermentowego
fermentowy
fermentowe
fermentową
N. fermentowym
fermentowym
fermentowym
fermentowym
fermentową
Ms. fermentowym
fermentowym
fermentowym
fermentowym
fermentowej
W. fermentowy
fermentowy
fermentowy
fermentowe
fermentowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. fermentowi
fermentowi
fermentowe
fermentowe
D. fermentowych
fermentowych
fermentowych
fermentowych
C. fermentowym
fermentowym
fermentowym
fermentowym
B. fermentowych
fermentowych
fermentowych
fermentowe
N. fermentowymi
fermentowymi
fermentowymi
fermentowymi
Ms. fermentowych
fermentowych
fermentowych
fermentowych
W. fermentowi
fermentowi
fermentowe
fermentowe
-
Rz + fermentowy + szyk: neutralny -