-
6.
spoż. pączek krzewu herbacianego z dwoma listkami, z których po wysuszeniu sporządza się napar -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
drzewa i krzewy
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
D - dust (ang.) oznacza pył. Są to najdrobniejsze okruchy liści używane do produkcji herbat ekspresowych. F - może oznaczać: flowery (ang.) są to tak zwane herbaty kwiatowe, zawierające flesze z pączkiem i dwoma listkami.
źródło: NKJP: Anna Ładniak: Herbata Przewodnik, 2007
Najcenniejsza biała herbata (Bai-cha) na świecie. Zbierana wyłącznie ręcznie, uznawana jest za najbardziej kosztowną herbatę w produkcji na świecie. Pojedyncze, nierozwinięte jeszcze, flesze zostały wzbogacone świeżym jaśminem.
źródło: Internet: brzezicki.pl/oferta1.php?
Herbata posiada piękny regularny wygląd. Ciemnozielone flesze, cienkie, delikatnie spłaszczone. Atutem w tym punkcie jest świeży i wyraźny aromat, zapach suchej herbaty. Po zaparzeniu ukazują się nam piękne flesze herbaciane o jasnozielonym zabarwieniu.
źródło: Internet: brzezicki.pl/oferta1.php?
W tropikalnych krajach zbiory herbaty trwają przez okrągły rok, w Indiach od kwietnia do listopada, w Chinach od kwietnia do września. Najlepsze gatunki pochodzą z młodych pędów zwanych flesze lub tipsy.
źródło: Internet: nowiny24.pl/artykul
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. flesz
flesze
D. flesza
fleszu
fleszów
fleszy
C. fleszowi
fleszom
B. flesz
flesze
N. fleszem
fleszami
Ms. fleszu
fleszach
W. fleszu
flesze
-
fr. flèche 'strzała; czubek drzewa, końcówka gałęzi (przypominająca strzałę)'