-
1.
napój alkoholowy o słodko-kwaśnym smaku, wytwarzany ze sfermentowanego soku z jabłek -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
Z początku próbowałem sprzedawać surowy sok, ale był nietrwały, bo moszcz wytrzymywał 2-3 dni w chłodnym miejscu i fermentował. Po 2 tygodniach można byłoby otrzymać jabłecznik, ale nie mam zgody na produkcję alkoholu…
źródło: NKJP: Ireneusz Pawlik: Wyciskanie jabłek, Gazeta Krakowska, 2004-10-09
Po kolacji Emilia sprząta ze stołu [...], a oni obaj siedzą nad szklanką młodego jabłecznika.
źródło: NKJP: Ida Fink: Ślady, 1996
W domu po obiedzie przynosiłem na stół litrowy dzbanek jabłecznika domowego wyrobu. Był stary, dwuletni. Orkanowi smakował, jak się wyraził - jak węgrzyn...
źródło: NKJP: Jerzy Pilch: Gipsowe łoże i smak jabłecznika, Polityka, 2003-12-06
Zbierano się raz w tygodniu w niedzielę późnym popołudniem, aby przy winie lub jabłeczniku dyskutować nad treścią czytanych artykułów.
źródło: NKJP: Daniel Grinberg: Ruch anarchistyczny w Europie Zachodniej: 1870-1914, 1994
Szklanka piwa lub jabłecznika, ewentualnie kieliszek wina dziennie obniża cholesterol i zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych.
źródło: NKJP: Edward Mazurkow: Czytaj w Expressie Ilustrowanym, słuchaj w Radiu Plus, Express Ilustrowany, 2002-04-06
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jabłecznik
jabłeczniki
D. jabłecznika
jabłeczników
C. jabłecznikowi
jabłecznikom
B. jabłecznik
jabłeczniki
N. jabłecznikiem
jabłecznikami
Ms. jabłeczniku
jabłecznikach
W. jabłeczniku
jabłeczniki
Inne uwagi
Zwykle lp
-