pita

  • okrągły, płaski placek wypieczony z mąki, wody i drożdży, wywodzący się z Bliskiego Wschodu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  pieczywo
  • Kiedy Stelios wraca z dwoma kawałkami pity - wciąż jeszcze trzyma w zaciśniętej pięści talizman.

    źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997

    Najpierw zakąski, zagryzane ciepłymi, wypiekanymi na miejscu plackami pita z masłem czosnkowym.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Grecka uczta i wina dzban, Gazeta Wyborcza, 1998-09-25

    Ścisk niebywały, pachnie kulkami falafela gotowanymi w głębokim oleju, gorącą pitą, piwem i pieczonym mięsem.

    źródło: NKJP: Paweł Smoleński: Izrael już nie frunie, 2005

    Jednak dopiero w połowie lat 70. tureccy restauratorzy z Berlina wpadli na pomysł, aby skrawki mięsa razem z warzywami wkładać do chleba pita.

    źródło: NKJP: Piotr Stasiak: Żegnajcie domowe obiadki, Polityka nr 2471, 2004-09-25

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pita
    pity
    D. pity
    pit
    C. picie
    pitom
    B. pitę
    pity
    N. pitą
    pitami
    Ms. picie
    pitach
    W. pito
    pity
  • może gr. píta

    z ar.

CHRONOLOGIZACJA:
1993, NKJP
Data ostatniej modyfikacji: 06.05.2018