pita
-
okrągły, płaski placek wypieczony z mąki, wody i drożdży, wywodzący się z Bliskiego Wschodu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: pieczywo
-
Kiedy Stelios wraca z dwoma kawałkami pity - wciąż jeszcze trzyma w zaciśniętej pięści talizman.
źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997
Najpierw zakąski, zagryzane ciepłymi, wypiekanymi na miejscu plackami pita z masłem czosnkowym.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Grecka uczta i wina dzban, Gazeta Wyborcza, 1998-09-25
Ścisk niebywały, pachnie kulkami falafela gotowanymi w głębokim oleju, gorącą pitą, piwem i pieczonym mięsem.
źródło: NKJP: Paweł Smoleński: Izrael już nie frunie, 2005
Jednak dopiero w połowie lat 70. tureccy restauratorzy z Berlina wpadli na pomysł, aby skrawki mięsa razem z warzywami wkładać do chleba pita.
źródło: NKJP: Piotr Stasiak: Żegnajcie domowe obiadki, Polityka nr 2471, 2004-09-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pita
pity
D. pity
pit
C. picie
pitom
B. pitę
pity
N. pitą
pitami
Ms. picie
pitach
W. pito
pity
-
może gr. píta
z ar.