-
2.a
biol. roślina podobna do groszku, o małych i zielonych nasionach oraz jasnozielonych strąkach, popularna w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej -
[mung] lub [mųg]
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa -
hiperonimy: fasola
-
Zamiast więc zjadać na śniadanie garść syntetycznych witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków. Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung [...], a także ziarna pszenicy i owsa.
źródło: NKJP: Niekonwencjonalnie. Roślinny sposób na zdrowie, Głos Pomorza, 2006
[...] kiełki fasoli mung - są dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz łatwo strawnego błonnika (korzystnie wpływają na jelita).
źródło: NKJP: d: Wzmocnij się kiełkami, Dziennik Łódzki, 2003-03-08
Z tymi wszystkimi fasolami egzotycznymi to też bym uważała - ani mung, ani cieciorka i reszta nie rosną w naszym klimacie [...].
źródło: NKJP: Internet
Za 2,20 zł można stać się posiadaczem opakowania kiełków z lucerny, rzodkiewki, rzepy, koniczyny i brukwi. O 40 groszy droższe jest opakowanie kiełków fasoli mung.
źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Co zdrowego pani poleca, czyli ekologiczne handlowanie, Dziennik Łódzki, 2006-06-26
[...] spróbuj zrobić te same potrawy, które do tej pory robiłaś z mung, z jej kiełków. Nie dawno to odkryliśmy i jesteśmy zachwyceni.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
Inne uwagi
We wszystkich formach ta sama postać fleksyjna
-
może wietn. (cánh) mŏng '(cienkie) skrzydła'
Pochodzenie nazwy na podstawie artykułu Łukasza Łuczaja "Uszak bzowy, mung czy mun?" (2015)