mung

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2.a roślina

  • 2.a

    biol.  roślina podobna do groszku, o małych i zielonych nasionach oraz jasnozielonych strąkach, popularna w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej
  • [mung] lub [mųg]

  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny uprawne


    CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    owoce i warzywa

  • hiperonimy:  fasola
  • Zamiast więc zjadać na śniadanie garść syntetycznych witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków. Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung [...], a także ziarna pszenicy i owsa.

    źródło: NKJP: Niekonwencjonalnie. Roślinny sposób na zdrowie, Głos Pomorza, 2006

    [...] kiełki fasoli mung - są dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz łatwo strawnego błonnika (korzystnie wpływają na jelita).

    źródło: NKJP: d: Wzmocnij się kiełkami, Dziennik Łódzki, 2003-03-08

    Z tymi wszystkimi fasolami egzotycznymi to też bym uważała - ani mung, ani cieciorka i reszta nie rosną w naszym klimacie [...].

    źródło: NKJP: Internet

    Za 2,20 zł można stać się posiadaczem opakowania kiełków z lucerny, rzodkiewki, rzepy, koniczyny i brukwi. O 40 groszy droższe jest opakowanie kiełków fasoli mung.

    źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Co zdrowego pani poleca, czyli ekologiczne handlowanie, Dziennik Łódzki, 2006-06-26

    [...] spróbuj zrobić te same potrawy, które do tej pory robiłaś z mung, z jej kiełków. Nie dawno to odkryliśmy i jesteśmy zachwyceni.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    Inne uwagi

    We wszystkich formach ta sama postać fleksyjna

  • może wietn. (cánh) mŏng '(cienkie) skrzydła'

    Pochodzenie nazwy na podstawie artykułu Łukasza Łuczaja "Uszak bzowy, mung czy mun?" (2015)