-
1.
spoż. ciecz powstająca w początkowej fazie produkcji piwa lub miodu pitnego przed procesem fermentacji -
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
produkcja -
hiperonimy: ciecz
-
- brzeczka miodowa, piwna
- fermentacja; stopień odfermentowania; lepkość brzeczki
- stężenie cukru w brzeczce
- gotowanie; schładzanie brzeczki
-
Miód sycony otrzymuje się przez gotowanie (warzenie) i fermentację brzeczki miodowej.
źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Napoje miodowe, Gazeta Krakowska, 2003-10-07
Kiedy brzeczka zaczyna wrzeć, dodaje do niej porcję chmielu aromatyzowanego, a po upływie czterdziestu minut - drugą porcję chmielu, tym razem goryczkowego.
źródło: NKJP: Jarosław Armatys: Piwko z szafki, Polityka, 2007-04-07
Przyrządzanie brzeczki miodowej to etap o tyle ważny, że wpływa na smak i aromat gotowego produktu.
źródło: NKJP: X: Kapucyński, bernardyński, klasztorny Pora na miody, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-04
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. brzeczka
brzeczki
D. brzeczki
brzeczek
C. brzeczce
brzeczkom
B. brzeczkę
brzeczki
N. brzeczką
brzeczkami
Ms. brzeczce
brzeczkach
W. brzeczko
brzeczki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
może psł. *berčьka 'coś fermetującego'