brzeczka

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. w piwowarstwie

  • 1.

    spoż.  ciecz powstająca w początkowej fazie produkcji piwa lub miodu pitnego przed procesem fermentacji
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    produkcja

  • hiperonimy:  ciecz
    • brzeczka miodowa, piwna
    • fermentacja; stopień odfermentowania; lepkość brzeczki
    • stężenie cukru w brzeczce
    • gotowanie; schładzanie brzeczki
  • Miód sycony otrzymuje się przez gotowanie (warzenie) i fermentację brzeczki miodowej.

    źródło: NKJP: Rozalia Ćwiertnia: Napoje miodowe, Gazeta Krakowska, 2003-10-07

    Kiedy brzeczka zaczyna wrzeć, dodaje do niej porcję chmielu aromatyzowanego, a po upływie czterdziestu minut - drugą porcję chmielu, tym razem goryczkowego.

    źródło: NKJP: Jarosław Armatys: Piwko z szafki, Polityka, 2007-04-07

    Przyrządzanie brzeczki miodowej to etap o tyle ważny, że wpływa na smak i aromat gotowego produktu.

    źródło: NKJP: X: Kapucyński, bernardyński, klasztorny Pora na miody, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-04

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. brzeczka
    brzeczki
    D. brzeczki
    brzeczek
    C. brzeczce
    brzeczkom
    B. brzeczkę
    brzeczki
    N. brzeczką
    brzeczkami
    Ms. brzeczce
    brzeczkach
    W. brzeczko
    brzeczki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • może psł. *berčьka 'coś fermetującego'