-
1.b
jadalne liście rukwi - rośliny, mające specyficzny, ostry smak -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- sałatka, zupa z rukwi
-
Jedz więcej warzyw liściastych i korzeniowych, najlepiej w postaci surowej, takich jak rukiew wodna (rzeżucha wodna), marchew, słodkie ziemniaki, brokuły, brukselka, szpinak, zielona fasolka i papryka.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Twój przyjaciel błonnik, Trybuna Śląska, 2003-09-13
Oddzielamy liście od łodygi rukwi. Łodygi z grubsza rozdrabniamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Następnie smażymy rukiew około trzech minut, tak, aby zmiękła. Wrzucamy do garnka łodygi oraz dolewamy bulion.
źródło: Internet: www.zdrowe-smaki.blogspot.com
Rukiew należy dokładnie umyć, następnie otrząsnąć, by usunąć nadmiar wody. Stosuj do sałatek i zup wyłącznie same liście lub dodaj przetarte łodygi, by nadać zupie intensywniejszy smak.
źródło: Internet: www.wiemcogotuje.pl
Z trzech zup wybraliśmy zupę z rukwi wodnej z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami oraz zupę kremową z pomidorów z ryżem i kiełkami.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Włosi górą, Polityka, 2007-03-31
W salaterce należy ułożyć rukiew, plasterki cukinii i ogórki kiszone.
źródło: Internet: www.bistro24.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rukiew
rukwie
D. rukwi
rukwi
C. rukwi
rukwiom
B. rukiew
rukwie
N. rukwią
rukwiami
Ms. rukwi
rukwiach
W. rukwi
rukwie
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Najprawdopodobniej od niem. Ruke (Rauke) albo wł. ruka (dziś zdrobnienie: ruchetta / rochetta) z rodzimym przyrostkiem -ew (por. rzodkiew, brukiew, marchew)