rukiew wodna
-
bot. roślina o jadalnych na surowo zielonych, pierzastych liściach, jadalnej łodydze oraz drobnych, białych kwiatach, mająca charakterystyczny ostry smak, zawierająca dużo witamin; Nasturtium officinale
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Nie zapomnijmy, że jesień przynosi nam ciekawe składniki na luksusowe sałatki. Gruszki, jabłka, orzechy, grzyby, cykoria i jesienne sałaty, takie jak rukola, rukiew wodna, radicchio, endywia czy endywia kędzierzawa stanowią idealny materiał na przystawkę godną pięciogwiazdkowej restauracji.
źródło: NKJP: K.E. Doris: Adios pomidory!, Pinezka.pl, 2004-11
Z trzech zup wybraliśmy zupę z rukwi wodnej z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami (18 zł) oraz zupę kremową z pomidorów (15 zł) z ryżem i kiełkami.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Włosi górą!, Polityka, 2007-03-31
Rukiew wodna występuje w rowach, przy źródłach i potokach. [...] Jadalne są liście i całe młode rośliny.
źródło: NKJP: Edward Mazurkow: Komandos radzi - 25, Express Ilustrowany, 2001-10-13
Rozłożyć rukiew wodną, papaję i awokado na talerze. Polać sosem i natychmiast podawać. Papaje można zastąpić owocem mango, a rukiew wodną listkami młodego szpinaku.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Odrobina luksusu od święta, Trybuna Śląska, 2004-04-03
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: rukiew , wodna