-
1.b
orzech pistacji - drzewa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: owoc
-
Pistacje suszy się i praży razem ze skorupką. Można chrupać je same bądź używać ich jako dodatku do słodyczy i wypieków.
źródło: NKJP: (Jed.): Świąteczne smaki Orzechy pełne bogactwa, Express Ilustrowany, 2001-12-21
Na świecie znanych jest około 20 gatunków pistacji. Zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów, przez co są wysokokaloryczne.
źródło: NKJP: d: Nie tylko laskowy i włoski..., Dziennik Łódzki, 2003-09-27
Typowymi południowymi deserami są natomiast migdałowe nugaty na miodzie i tzw. turons, ciastka podobne do nugatów, ale hojniej przybrane migdałami, orzechami i pistacjami.
źródło: NKJP: Francuski notes: Miodne południe i eliksir Nostradamusa, Dziennik Polski, 2002-08-24
Daniem głównym będzie kurczak pieczony z pistacjami, w sosie grzybowym z cherry, ryż czarno – biały, marchewka junior, a na deser gruszka w syropie, z adwokatem i bitą śmietaną.
źródło: NKJP: Rafał Niżnik: Gdzie się bawić w ten wieczór?, Nasze Miasto Wrocław, 2002-12-24
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pistacja
pistacje
D. pistacji
pistacji
neut pistacyj
char C. pistacji
pistacjom
B. pistację
pistacje
N. pistacją
pistacjami
Ms. pistacji
pistacjach
W. pistacjo
pistacje
-
łac. pistacium
z gr. pistákion 'orzeszek pistacjowy'