-
2.
słony, biały ser pochodzący z Bałkanów, produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- prawdziwa feta
- feta i pomidory, feta i oliwki, feta i sałata
- ser feta
- kostka, kosteczki; odrobina fety
- pomidory, sałata, sałatka z fetą
- jeść fetę
- ser typu feta
-
Kiedy zabrakło mi sera feta, a miałam ochotę na sałatkę grecką, zamarynowałam w oliwie zwykły twaróg.
źródło: NKJP: Katarzyna Kroczak: Grecja po polsku, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2007-08-24
Szacki [...] kroił pomidory na sałatkę z fetą i ziarnami słonecznika.
źródło: NKJP: Zygmunt Miłoszewski: Uwikłanie, 2007
[...] pory pokroić w cienkie paseczki, poddusić na maśle z pokrojonymi nóżkami pieczarek. Ostudzić i wymieszać razem z fetą, odrobiną soli i sporą porcją pieprzu.
źródło: NKJP: Pieczarki, Dziennik Polski, 2006-01-01
[...] natknęłam się na informację, że nie powinno się w czasie ciąży jeść serów typu feta i brie.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. feta
fety
D. fety
fet
C. fecie
fetom
B. fetę
fety
N. fetą
fetami
Ms. fecie
fetach
W. feto
fety
Inne uwagi
Zwykle lp
-
gr. (tyrí) phéta 'plaster (sera)'