ryba maślana
-
kulin. wspólna nazwa mięsa ryb należących do kilku gatunków o szczególnie dużej zawartości tłuszczu, używana w handlu i w gastronomii w Polsce na początku XXI wieku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- Ryba maślana znajduje się w naszej karcie i cieszy się ogromną popularnością wśród klientów [...].
źródło: NKJP: Elżbieta Podolska: Od rybki do wysypki, Gazeta Poznańska, 2005-10-18
Wniesiono tace z sushi i ustawiono u wezgłowi leżanek. Izabela poszukała wzrokiem zawiniątka z rybą maślaną, a potem, dla zaostrzenia apetytu, nalała sobie do czarki sake.
źródło: NKJP: Zbigniew Górniak: Siostra i byk, 2009
Sanepid zaczął kontrole restauracji i sklepów, sprzedających ryby maślane. Okazuje się bowiem, że po ich zjedzeniu mogą wystąpić mdłości, wysypka, biegunka, duszności i inne dolegliwości.
źródło: NKJP: (hod), (sach): Niezdrów jak ryba, Dziennik Łódzki, 2006-03-27
Wśród wielu propozycji pojawiła się rolada z łososia faszerowana rybą maślaną i serem pleśniowym [...].
źródło: NKJP: Marek Chrzanowski: Kulinarny talent, Wieści Podwarszawskie, 2009-04-12
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: ryba , maślana -
ang. butterfish