ryba maślana

  • kulin.  wspólna nazwa mięsa ryb należących do kilku gatunków o szczególnie dużej zawartości tłuszczu, używana w handlu i w gastronomii w Polsce na początku XXI wieku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • - Ryba maślana znajduje się w naszej karcie i cieszy się ogromną popularnością wśród klientów [...].

    źródło: NKJP: Elżbieta Podolska: Od rybki do wysypki, Gazeta Poznańska, 2005-10-18

    Wniesiono tace z sushi i ustawiono u wezgłowi leżanek. Izabela poszukała wzrokiem zawiniątka z rybą maślaną, a potem, dla zaostrzenia apetytu, nalała sobie do czarki sake.

    źródło: NKJP: Zbigniew Górniak: Siostra i byk, 2009

    Sanepid zaczął kontrole restauracji i sklepów, sprzedających ryby maślane. Okazuje się bowiem, że po ich zjedzeniu mogą wystąpić mdłości, wysypka, biegunka, duszności i inne dolegliwości.

    źródło: NKJP: (hod), (sach): Niezdrów jak ryba, Dziennik Łódzki, 2006-03-27

    Wśród wielu propozycji pojawiła się rolada z łososia faszerowana rybą maślaną i serem pleśniowym [...].

    źródło: NKJP: Marek Chrzanowski: Kulinarny talent, Wieści Podwarszawskie, 2009-04-12

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  ryba ,  maślana 
  • ang. butterfish

Data ostatniej modyfikacji: 05.04.2017