monosacharyd
-
biochem. związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: cukier prosty
monocukier
-
Galaktoza [...] to monosacharyd (cukier prosty), aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C 6 H 12 O 6. Wchodzi w skład dwucukru laktozy.
źródło: NKJP: Internet
[...] naukowcom [...] udało się uzyskać od transgenicznych myszy mleko z obniżoną o 50 proc. zawartością laktozy – podstawowego dwucukru wchodzącego w skład mleka. Co więcej, okazuje się, że ta modyfikacja nie wpływa na zawartość monosacharydów w mleku ani też na stężenie białek.
źródło: NKJP: Jolanta Lenartowicz: Rewolucja na talerzu, Polska Głos Wielkopolski, 2005-07-28
Ta niezwykła roślina zawiera bogactwo składników aktywnych biologicznie tj. inulinę, monosacharydy, 16 aminokwasów, peptydy, błonnik, wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych [...].
źródło: NKJP: S.J.: Wyjątkowy preparat, Gazeta Wrocławska, 2002-04-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. monosacharyd
monosacharydy
D. monosacharydu
monosacharydów
C. monosacharydowi
monosacharydom
B. monosacharyd
monosacharydy
N. monosacharydem
monosacharydami
Ms. monosacharydzie
monosacharydach
W. monosacharydzie
monosacharydy
Inne uwagi
Zwykle lm
-
internac.
ang. monosaccharide
fr. monosaccharide
niem. Monosaccharide
gr. mónos 'sam, jeden, jedyny, pojedynczy' + gr. sákchar 'cukier' + gr. eĩdos 'wygląd, kształt, postać'