monosacharyd

  • biochem.  związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, o cząsteczce zawierającej od 3 do 7 atomów węgla, bezwonny i bezbarwny, o słodkim smaku, łatwo krystalizujący się i rozpuszczalny w wodzie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Galaktoza [...] to monosacharyd (cukier prosty), aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C 6 H 12 O 6. Wchodzi w skład dwucukru laktozy.

    źródło: NKJP: Internet

    [...] naukowcom [...] udało się uzyskać od transgenicznych myszy mleko z obniżoną o 50 proc. zawartością laktozy – podstawowego dwucukru wchodzącego w skład mleka. Co więcej, okazuje się, że ta modyfikacja nie wpływa na zawartość monosacharydów w mleku ani też na stężenie białek.

    źródło: NKJP: Jolanta Lenartowicz: Rewolucja na talerzu, Polska Głos Wielkopolski, 2005-07-28

    Ta niezwykła roślina zawiera bogactwo składników aktywnych biologicznie tj. inulinę, monosacharydy, 16 aminokwasów, peptydy, błonnik, wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych [...].

    źródło: NKJP: S.J.: Wyjątkowy preparat, Gazeta Wrocławska, 2002-04-11

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. monosacharyd
    monosacharydy
    D. monosacharydu
    monosacharydów
    C. monosacharydowi
    monosacharydom
    B. monosacharyd
    monosacharydy
    N. monosacharydem
    monosacharydami
    Ms. monosacharydzie
    monosacharydach
    W. monosacharydzie
    monosacharydy

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • internac.

    ang. monosaccharide

    fr. monosaccharide

    niem. Monosaccharide

    gr. mónos 'sam, jeden, jedyny, pojedynczy' + gr. sákchar 'cukier' + gr. eĩdos 'wygląd, kształt, postać'

CHRONOLOGIZACJA:
1922, NFJP
Data ostatniej modyfikacji: 07.04.2017