flawonoid

  • biochem.  substancja o działaniu leczniczym, naturalnie występująca w roślinach i w zależności od rodzaju pełniąca w nich różne funkcje
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    budowa i funkcjonowanie roślin


    CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Choroby i ich leczenie

    leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne

  • hiperonimy:  substancja
    • flawonoidy i olejki eteryczne, flawonoidy i witaminy
    • wpływ, zastosowanie, zawartość, źródło flawonoidów
    • bogaty we flawonoidy
    • zawierać flawonoidy
  • [...] jagody zawierają flawonoidy i witaminę C. Te składniki wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie krwi i limfy w organizmie, ujędrniają skórę.

    źródło: NKJP: (d): Gładkie uda i pośladki, Dziennik Łódzki, 2005-10-29

    Badania naukowców potwierdziły, że ryzyko wystąpienia astmy u osób, które jedzą produkty bogate w selen i flawonoidy jest mniejsze aż o 30 procent w porównaniu z osobami, które ich nie spożywają.

    źródło: NKJP: (D): Jabłka i gruszki - smaki jesieni, Gazeta Krakowska, 2005-11-19

    Źródłem flawonoidów w żywieniu są warzywa, owoce oraz herbata, czerwone wino, przyprawy ziołowe (np. majeranek, rozmaryn).

    źródło: NKJP: (DD): Zmiatacze wolnych rodników, Dziennik Polski, 2005-06-02

    Rutyna to flawonoid uzyskiwany z ziela gryki zwyczajnej i kwiatów perełkowca japońskiego, który ma zmniejszać kruchość, łamliwość i przepuszczalność naczyń.

    źródło: NKJP: Maria Zawała: 100 leków bez recepty, Dziennik Zachodni, 2004-12-17

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. flawonoid
    flawonoidy
    D. flawonoidu
    flawonoidów
    C. flawonoidowi
    flawonoidom
    B. flawonoid
    flawonoidy
    N. flawonoidem
    flawonoidami
    Ms. flawonoidzie
    flawonoidach
    W. flawonoidzie
    flawonoidy

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • internac.

    ang. flavonoid

    fr. flavonoïde

    niem. Flavonoid

    Od: flawon 'organiczna substancja chemiczna' - termin pochodzenia niemieckiego, utworzony na bazie łac. flāvus 'żółty, płowy'.

CHRONOLOGIZACJA:
1962, Przemysł spożywczy, Tom 16, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 07.02.2017