-
1.
bułka mająca wygięty kształt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: pieczywo
-
- maślany rogal; rogale marcińskie, świętomarcińskie;
- zjeść/jeść rogala; upiec/piec rogale
- bułki i rogale
-
Drugie śniadanie dziecko zjada w szkole. Może to być kanapka, rogal maślany lub bułka maślana [...].
źródło: NKJP: Anna Rogulska: Na talerzu ucznia, Dziennik Łódzki, 2005-08-27
To, co wyróżnia wielkopolskich piekarzy i cukierników, to wyroby charakterystyczne dla regionu. Należą do nich rogale marcińskie.
źródło: NKJP: Aurelia Pawlak: Regionalne pyszności, Polska Głos Wielkopolski, 2004-03-11
Napiekła cały półmisek chrupiących rogali.
źródło: NKJP: Tarcza przed światem, Gazeta Wyborcza, 1997-12-16
Większość szanujących się zakładów piecze rogale z makiem białym i niebieskim – do wyboru.
źródło: NKJP: Danuta Pawlicka: Rogale nasze marcińskie, Gazeta Poznańska, 2002-11-09
Robimy wszystkie rodzaje pieczywa [...]. Chleby, rogale, bułki, a nawet pączki.
źródło: NKJP: Od sportu do biznesu, Express Ilustrowany, 2003-07-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rogal
rogale
D. rogala
rogalów
rogali
C. rogalowi
rogalom
B. rogala
rogal
rogale
N. rogalem
rogalami
Ms. rogalu
rogalach
W. rogalu
rogale
-
+ rogal + (z CZYM)+ rogal + (JAKI) -
Zob. róg