-
1.
potrawa składająca się z upieczonego mięsa, zwiniętego w rulon z nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw lub jajek -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- śląska rolada; rolada drobiowa, wołowa
- rolada z indyka
- rolada i modra kapusta; rolada i kluski
-
Jego ulubiony obiad to śląskie kluski, rolada i czerwona kapusta ze skwarkami.
źródło: NKJP: Dariusz Kortko: Ludgardy Buzek jeszcze na osiedlu nie rozpoznają, Gazeta Wyborcza, 1997-10-16
Ze smakiem rolady dobrze komponują się również buraczki podane na zimno, przyprawione na ostro lub surówka z marchwi.
źródło: NKJP: Sławkowska rolada, Dziennik Zachodni, 2006-09-30
[...] pani Hania raczy mnie pysznymi opowieściami o knedliczkach ze śliwkami, o torcie malinowym z czekoladowym nadzieniem i roladzie z indyka, która jest jej specjalnością.
źródło: NKJP: Andżelika Olszewska: Oddam dziecko w dobre ręce, Dziennik Bałtycki, 2002-11-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rolada
rolady
D. rolady
rolad
C. roladzie
roladom
B. roladę
rolady
N. roladą
roladami
Ms. roladzie
roladach
W. rolado
rolady
-
+ rolada + (z CZEGO) -
fr. roulade
< fr. rouler '(ob)toczyć’