frykas
-
bardzo smaczna i wyszukana potrawa lub napój
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- frykasy kuchni (staropolskiej)
- frykasy do jedzenia
- jeść frykasy
-
[...] specjalnością Belvedere są najbardziej wyszukane frykasy Europy, o których dotąd wiele czytaliśmy, ale osobiście nie mieliśmy jeszcze okazji mieć z nimi przyjemności. Taki rarytas jak francuskie trufle bierze aktywny udział w aż ośmiu rozmaitych daniach tutejszego menu!
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Na ślimaku do Europy, Gazeta Wyborcza, 1995-09-29
W suskim zamku urządzane są bale i przyjęcia z frykasami kuchni staropolskiej.
źródło: NKJP: Elżbieta Machoczek: Przyciąga, ale kosztuje, Gazeta Krakowska, 2005-04-26
Lepiej napij się herbaty i zjedz ciasteczko. Takich frykasów nigdzie nie uświadczysz.
źródło: NKJP: Ewa Siarkiewicz: Kuźnia na rozdrożu, 2008
Ślązacy są tradycyjni. Szykowałem roladę albo pieczeń, kluski i czerwoną kapustę. Bez żadnych frykasów.
źródło: NKJP: Renata Cius: To były bale, Trybuna Śląska, 2002-12-27
Tort truskawkowy w wykonaniu Zofii, na co dzień właścicielki kiosku to prawdziwe arcydzieło.
- Ten cukierniczy frykas każdemu smakuje - mówi Zofia. - Robię biszkopt, kładę bitą śmietanę i mnóstwo dojrzałych truskawek.źródło: NKJP: (xx): Dajemy kasę za dobrą prasę, Dziennik Bałtycki, 2005-12-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. frykas
frykasy
D. frykasa
frykasów
C. frykasowi
frykasom
B. frykas
frykasy
N. frykasem
frykasami
Ms. frykasie
frykasach
W. frykasie
frykasy
Inne uwagi
Zwykle lm
-
fr. fricassée 'potrawka z delikatnych mięs, zabielana sosem'