-
1.
kulin. jasnożółta puszysta masa, zrobiona z utartego z cukrem surowego żółtka, która dawniej była lubianym przez dzieci deserem -
[kogel-mogel] lub [kogiel-mogiel]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ukręcić kogel-mogel
-
Po śniadaniu dam ci jajko, ukręcisz sobie kogel-mogel. Dobrze? - Dobrze - odpowiada Julek. Kogel-mogel nie pocieszy go po stracie przyjaciela, ale jest smaczny.
źródło: NKJP: Irena Jurgielewiczowa: Ten obcy, 1961
Asik kupił pół litra samogonu, ukręcił kogel-mogel z jajek i cukru i zrobił z tego coś, co nazwał ajerkoniakiem.
źródło: NKJP: Ryszard Sługocki: Na przekór i na bakier, 2008
Tylko bezmyślnością można wytłumaczyć robienie kogla-mogla czy domowego sera z surowymi żółtkami przy tak ogromnym zagrożeniu salmonellą, o jakim nieustannie informujemy.
źródło: NKJP: (JGH): Chorobliwa głupota, Gazeta Krakowska, 2004-08-18
Grzane piwo powinno być z konfiturami, czy wystarczy dodać przypraw korzennych? - Nigdy sam tego nie robię, ale najbardziej smakuje mi z koglem-moglem. Takie robiła w domu moja mama.
źródło: NKJP: Małgorzata Subotić, Tadeusz Pieronek: Woda, chmiel i inne rzeczy, Rzeczpospolita, nr 259, 1997
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kogel-mogel
kogle-mogle
D. kogla-mogla
kogli-mogli
C. koglowi-moglowi
koglom-moglom
B. kogel-mogel
kogle-mogle
N. koglem-moglem
koglami-moglami
Ms. koglu-moglu
koglach-moglach
W. koglu-moglu
kogle-mogle
-
niem. Goggelmoggel
ros. gogol-mógol
z jidysz