-
1.
mały, wysmażony kawałek boczku, słoniny lub tłustego mięsa, dodawany do potraw -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- spieczony na skwarkę
-
Zapomniał o skwarce, dopiero w środę zajrzał pod dywan, ale mięsa już nie było.
źródło: NKJP: Bohdan Sławiński: Królowa Tiramisu, 2008
Kawałek boczku okrasza trzy posiłki. Najpierw robi się na nim wywar, wyjmuje, wrzuca kaszę. To jest zupa. Następnie się go wyskwarza i dodaje do kapusty, żeby nabrała smaku. Potem daje się tę skwarkę ojcu do kartofli.
źródło: NKJP: Małgorzata Szejnert: Czarny ogród, 2007
Groch natomiast był zwyczajnym grochem ugotowanym na twardo z suchą skwarką.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Speszony uszami, czyli lot nad Wiliją, Gazeta Wyborcza, 1998-01-02
Zostali usadzeni za stołem nakrytym ceratą, a babcia nakroiła dużo kromek świeżego chleba o solidnej grubości, po czym posmarowała je równiutko apetycznie pachnącym smalcem, pełnym skwarek i cebulki.
źródło: NKJP: Małgorzata Musierowicz: Dziecko piątku, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. skwarka
skwarki
D. skwarki
skwarek
C. skwarce
skwarkom
B. skwarkę
skwarki
N. skwarką
skwarkami
Ms. skwarce
skwarkach
W. skwarko
skwarki
Inne uwagi
Zwykle lm
-