-
1.a
ryba o płaskim, owalnym, szaro-brązowym lub czerwonawo-brązowym ciele w cętki, z oczami umieszczonymi po prawej stronie ciała; żyjąca w ciepłych wodach, morzach lub oceanach; odławiana dla smacznego mięsa, które można smażyć, wędzić lub marynować; Solea solea . -
Występuje jako składnik terminów zoologicznych, np.: sola zwyczajna .
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
zwierzęta wodne -
hiperonimy: ryba
-
- sola, halibut
- filet z soli
-
W cierpiącej na brak przyrostu ludności Hiszpanii władze [...] wręczają popołogowym kobietom doborowego prosiaka. W Osace mogłoby to być sto kilogramów szlachetnej ryby sola. A w Polsce?
źródło: NKJP: Zdzisław Smektała: Jazz dla Mass, Gazeta Wrocławska, 2003-07-16
Możesz wziąć filet z mintaja, dorsza, flądry, grenadiera, sandacza lub wykwintny filet z soli.
źródło: NKJP: (Wasz Sybaryta): Klub srebrnego widelca, Tygodnik Podhalański, nr 25, 1999
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sola
sole
D. soli
soli
C. soli
solom
B. solę
sole
N. solą
solami
Ms. soli
solach
W. solo
sole
-
fr. sole