kolanka
-
kulin. makaron kształtem przypominający kolanka - rury
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: makaron
-
Makaron można zrobić samodzielnie, albo kupić gotowy, wybierając spośród kilkudziesięciu rodzajów dostępnych na rynku. Po który sięgnąć? Spaghetti, tagliatelle, canelloni czy zwykłe kolanka?
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Makaron odchudza, Trybuna Śląska, 2003-11-29
Poza tymi klasycznymi możemy spotkać makarony barwione sokiem z buraków, kurkumą i szałwią. l cornelli - duże kolanka z rowkowaną powierzchnią, doskonale zatrzymującą sosy.
źródło: NKJP: (JP): W tajemniczym świecie makaronów, Gazeta Poznańska, 2001-11-10
Około pół kilograma dobrego włoskiego makaronu (kolanka lub muszelki) gotuję według przepisu.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Gotowanie mam w genach, Trybuna Śląska, 2001-08-24
Są dzieci smakosze, jak pewna dziewczynka, która najbardziej lubi jeść „makaron kolanka z falbanką w sosie paprykowo-pomidorowym”, ale jest i chłopiec z ubogiego domu, którego ulubionym daniem jest chleb, inne ubogie dziecko najbardziej lubi chleb z cukrem.
źródło: NKJP: Chłodnym okiem dziecka cz.II, Wieści Podwarszawskie, 2002-10-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kolanka
D. kolanek
C. kolankom
B. kolanka
N. kolankami
Ms. kolankach
W. kolanka
-
Zob. kolano