-
1.b
mięso szprotki - ryby -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- podwędzane, wędzone szprotki
- szprotki w galarecie, w pomidorach, w oleju, w oliwie, w sosie pomidorowym; w puszce
- puszka szprotek
- jeść szprotki
-
Na półkach królowały szprotki w puszce i topiony serek (na pieczywo składało się w sklepie zamówienie).
źródło: NKJP: Marcin Jamkowski: Pojedynek na wietrze, Gazeta Wyborcza, 1997-05-21
Wiejska kiełbasa pachniała jałowcem. Nie trzeba było zdejmować skórki - cienkiej jak skórka wędzonych szprotek, które kupowałem czasem w sklepie pani Szeliskiej.
źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996
W sprzedaży pojawiły się już puszki szprotek ze znakiem morświna w błękitnym sercu, co oznacza, że ryby pozyskano metodą niegroźną dla bałtyckich ssaków [...].
źródło: NKJP: J.Pod.: Giną morświny, Polityka, 2009-08-01
Prawdę mówiąc, kiedy przyrządzam awanturkę, nigdy nie sięgam po puszkę sardynek. Zastępuję je innymi rybkami - podwędzanymi szprotkami w oleju.
źródło: NKJP: Serowe śniadania, Dziennik Polski, 2002-08-10
Atrakcją były ukraińskie kanapki z ciemnego chleba ze szprotką i ukraińskimi przyprawami.
źródło: NKJP: Paweł Stachnik: Wioska pełna języków, Dziennik Polski, 2008-11-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szprotka
szprotki
D. szprotki
szprotek
C. szprotce
szprotkom
B. szprotkę
szprotki
N. szprotką
szprotkami
Ms. szprotce
szprotkach
W. szprotko
szprotki
Inne uwagi
Zwykle lm
-
Od: szprota