-
3.
kulin. papier lub folia aluminiowa służące do szczelnego zawinięcia porcji ryby, mięsa lub warzyw i upieczenia ich w piekarniku -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
[...] jadłem też kombinację świeżuteńkich filetów z turbota, sandacza i łososia, delikatnie przyprawionych ziołami i upieczonych w aluminiowym papilocie (35 zł).
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Złota kawka na długim francuskim nosie, Gazeta Wyborcza, 1998-03-06
[...] zawijamy razem kawałek ryby, marchewki, różyczkę brokuła, talarki ziemniaka. Dla zapewnienia równomiernego obiegu ciepła papiloty trzeba tak ułożyć na blasze, żeby się ze sobą nie stykały.
źródło: NKJP: Anna Rogulska: Jak piec, to w folii, Dziennik Zachodni, 2010-01-30
Specjalnością zakładu jest tzw. półmisek myśliwski, na który składają się zrazy z dzika z sosem myśliwskim, schab z dzika w papilotach przekładany boczkiem, comber z zająca.
źródło: NKJP: (nami, jar): By zadowolić smakosza, Dziennik Bałtycki, 1999-08-02
No więc jeśli chodzi o mnie, to robię łososia w papilotach - kontynuowała opowiadanie Reżyserowa.
źródło: NKJP: Monika Piątkowska, Leszek Talko: Talki w wielkim mieście, 2002
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. papilot
papiloty
D. papilota
papilotów
C. papilotowi
papilotom
B. papilot
papiloty
N. papilotem
papilotami
Ms. papilocie
papilotach
W. papilocie
papiloty
Inne uwagi
Zwykle lm
-
fr. papillote